Wat is een bootsectorvirus?


Er zijn veel verschillende virussen. Als je last hebt van een virus, is het belangrijk om te weten om wat voor virus het gaat. Op deze manier kun je namelijk het virus op de best mogelijke manier verwijderen. Een bootsectorvirus hebben is lastig. Het kan namelijk moeilijk zijn om deze te verwijderen. Het is daarom belangrijk om dit virus te voorkomen. Hoe? Dat vertellen wij je graag!

De definitie van een bootsectorvirus

Om te weten hoe het bootsectorvirus verwijderd kan worden, moet je natuurlijk eerst weten wat het is. Een bootsectorvirus is een klein bestand in de harde schijf of externe opslagruimte. Dit laadt de computer meteen als deze wordt opgestart. Vroeger kwam het virus vooral voor op floppydisks. Nu zie je dat het vooral op USB-sticks of externe harde schijven staat. Het doel van dit virus is om de bootsector van de harde schijf aan te vallen. Dit is het gedeelte dat informatie bevat over de bestandenstructuur van de harde schijf en over het opstarten van de computer. Als de schijf hiermee besmet raakt, blijft het virus resident. Het virus wordt als eerste opgestart, dus de anti-virusscanners hebben niet de kans om het virus op te sporen. Zij worden immers later ‘wakker’. Sommige bootsectorvirussen kunnen zelfs de bootsector van de virus nabootsen. Zo merkt de virusscanner nooit iets.

 

De risico’s van een bootsectorvirus

Het virus verstopt zich meestal op externe harde schijven of USB-sticks. Doordat het als eerste wordt opgestart, wordt dit virus vaak niet opgemerkt door een gebruiker. Wel kan het bootsectorvirus veel schade toebrengen. Als je dus niet weet waar het zit, blijft deze schade zich herhalen. Het kan zijn dat hierdoor de computer niet meer kan worden opgestart. Ook vermenigvuldigt het virus zich snel. Daarnaast is het erg lastig om het te verwijderen. Het kan zelfs zijn dat je de harde schijf moet formatteren. Hierdoor kan je veel data verliezen. Het is dus heel belangrijk om alleen USB-sticks in de computer te doen die je vertrouwd. Hetzelfde geldt voor externe harde schijven.