Tutorial: Zelf virus verwijderen van PC of laptop


scannen naar malwareEen virus verwijderen van de computer is goed zelf te doen. Het kan op verschillende manieren op uw desktop of laptop terecht zijn gekomen. Misschien heeft u geen goede virus scanner of is deze niet up-to-date. Het kan ook zijn dat u per ongeluk een geïnfecteerde bijlage bij een email heeft geopend. Een gehackte website bezocht heeft die malware verspreidt. Of zelf een ongewenst programma heeft geïnstalleerd. De infectie kan dus verschillende oorzaken hebben.

Ook de gevolgen zijn zeer divers. Wellicht heeft u last van vervelende pop-ups, reclame of uit het niets geopende webpagina’s. Vaak is de pc traag en werkt hij niet meer naar behoren. Toch kan het op het eerste gezicht ook minder zichtbaar zijn. Uw data wordt dan ongemerkt onderschept.

VIRUS VERWIJDEREN MET EEN ANTI VIRUS PROGRAMMA

Kijk eerst de virus scanner na. Is deze geupdated? Zo niet, werk deze dan gelijk bij. Start vervolgens een uitgebreide of volledige scan, zodat de hele computer wordt gecontroleerd. Heeft u geen virus scanner? Overweeg er dan één te kopen of installeer een gratis versie. Een goede extra scan is nooit weg. Start de gratis virus scan van ESET door hier op de groene knop “SCAN NU GRATIS!” te klikken.

ADWARE VERWIJDEREN

Open uw favoriete internet browser en download AdwCleaner. Deze tool gaat voor u opzoek naar adware, ongewenste software, toolbars en browser hijackers. Dit programma werkt op Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10 in 32 & 64 bits. Als u het programma geopend hebt drukt u op Scan. AdwCleaner zal nu de hele computer nagaan. Zodra de scan klaar is krijgt u een overzicht van alle bedreigingen. Klik nu op Verwijder en vervolgens op OK om opnieuw op te starten. Wanneer de computer weer gestart is opent het log bestand waarin staat wat AdwCleaner verwijderd heeft.

virus verwijderen met adwcleaner

MALWAREBYTES ANTI MALWARE

De vorige scans hebben waarschijnlijk het meeste verwijderd. Voor de zekerheid is een scan van het alom geprezen anti malware programma MalwareBytes op zijn plaats. Soms komt deze scanner toch nog dingen tegen die achter zijn gebleven bij de vorige opruimacties.
Download MalwareBytes en start de scan. Dit proces kan even duren maar is erg aan te raden. U wilt immers weer een virus vrij apparaat. Na de scan drukt uw op de knop Verwijderen.

scannen naar malware

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar met deze handleiding is uw pc weer lekker schoon!
Lees meer over het voorkomen van virussen de pagina Virussen voorkomen.