Het voorkomen van een hack door een VPN te gebruiken


Vpns hackers

De meeste mensen hebben inmiddels een firewall of andere manier om zich te beschermen tegen hackers. Maar dat blijkt vaak niet voldoende. Hackers kunnen vaak nog steeds zichzelf toegang verschaffen tot je netwerk en binnendringen in computersystemen. Zo’n hack kan door allerlei redenen gebeuren. Bijvoorbeeld omdat je een te gemakkelijk wachtwoord op je wifi hebt ingesteld. Maar er zijn ook andere manieren om gehackt te worden. Bijvoorbeeld doordat je een virus krijgt of doordat er een lek zit in de software die je gebruikt. De kans om gehackt te worden is dus vrij groot. Wat kun je daar aan doen?Manieren om je te beschermen tegen hackers

Er zijn verschillende manieren om je te beschermen tegen hackers. Zo kun je kiezen voor een veiliger wachtwoord met symbolen, kleine letters, grote letters en cijfers. Gebruik niet op elke website hetzelfde wachtwoord, maar kies voor elke site een ander, lastig wachtwoord. Heb je er moeite mee om deze wachtwoorden te verzinnen of te onthouden? Dan kun je gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Maar zelfs dan is het nog mogelijk om gehackt te worden. Een goede voorzorgsmaatregel om afluisteren tegen te gaan, is door een VPN te gebruiken.

Waarom een VPN gebruiken?

Je werkt aan een geheim project bij een groot bedrijf. Of je hebt informatie tot je beschikking waarvan je zeker wilt weten dat deze niet uitlekken. Bij gevoelige bedrijven zoals bijvoorbeeld de overheid gebruikt men vaak zeer veilige verbindingen. Maar heb je thuis de beveiliging ook net zo goed op orde?

Het is bijvoorbeeld mogelijk om je webcam te hacken, zodat hackers met je mee kunnen kijken, zonder dat je merkt dat de webcam aanstaat. En ze kunnen bijvoorbeeld je volledige automatisering in huis hacken, zodat ze meteen toegang hebben om de beelden van je digitale deurbel te bekijken of andere gegevens zoals bankgegevens buit te maken. Je wilt om deze reden je graag beschermen door een VPN te gebruiken.

Wat is een VPN?

VPN is de afkorting voor ‘Virtual Private Network’. Met een VPN is het mogelijk om al je dataverkeer over de verbinding van de VPN-aanbieder te laten verlopen. Dat heeft verschillende voordelen. Zo wordt het dataverkeer dankzij de software eerst versleuteld. Daarna gaan de gegevens de VPN-tunnel in. Aan het einde van de tunnel staat de server van de VPN-aanbieder. Deze zal eerst het verzoek weer ontsleutelen en geeft deze vervolgens door aan de website die je hebt opgevraagd. Daarna krijg je een antwoord.

Dit antwoordt wordt eerst weer door de VPN-server versleuteld. Daarna gaat het versleutelde bericht opnieuw de tunnel in. Aan het einde van de tunnel staat je netwerkverbinding. Je software zorgt ervoor dat het bericht weer leesbaar is. Daarna komt de reactie binnen op je computer, smartphone of ander apparaat. Doordat de berichten steeds weer versleuteld zijn, is het voor hackers onmogelijk om te achterhalen naar welke websites je hebt gesurft of welke gegevens je hebt ingevuld.

Een bijkomend voordeel is dat je het IP-adres krijgt van de VPN-aanbieder. Op die manier is het mogelijk om je locatie én je IP-adres te veranderen. Zo is het onmogelijk om nog te achterhalen waar je je precies bevindt of wie je bent. Daarnaast kun je zo toegang krijgen tot websites en diensten die eigenlijk geblokkeerd zijn in jouw land.

Hoe gebruik je een VPN?

Een VPN gebruiken is dus erg handig om een hack te voorkomen en je online veiligheid te vergroten. Gelukkig is het in gebruik nemen van zo’n dienst niet erg lastig. Zelfs als je niet veel van computers weet, kun je dankzij de eenvoudige programma’s toch een VPN-verbinding opzetten.

Ten eerste heb je daar een abonnement voor nodig. Deze abonnementen zijn erg voordelig; voor een paar euro per maand heb je al zo’n abonnement. Bij het abonnement levert de VPN-aanbieder ook meteen de juiste software. Deze software kun je op je apparaat installeren. Niet alleen op je computer of laptop, maar ook op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Daarna is het een kwestie van je inloggegevens van de VPN-aanbieder invoeren.

Eenmaal ingelogd krijg je de keuze uit verschillende locaties in de wereld. Zo kun je bijvoorbeeld verbinding maken met een server in Amerika. Op die manier krijg je een Amerikaans IP-adres en kun je – als je een abonnement hebt daarvoor – ook kijken naar het Amerikaanse aanbod van Netflix. Ten slotte zijn al je aanvragen volledig versleuteld, zodat niemand meer kan zien wat je hebt ingevuld of naar welke website je hebt gesurft. Zo kun je een hack voorkomen.